Драчко монаштво

Sestrinstvo manastira

Сестринство манастира Драча са епископом Валеријаном

Датуми који се везују за манастир Драчу у Шумадијској епархији могу се пратити кроз догађаје и личности, кроз све оне трудољубиве монахе и смерне монахиње који су у најтежим временима узимали на себе монашки подвиг, а многобројни манастири за наш народ су били места физичког и духовног сабирања и окупљања. Управо и зато важе познате речи српске песникиње Исидоре Секулић: ,,Немамо много дворова из прошлости, али црквама и манастирима смо засејани. Црква и манастир су били што и кућа владару и чобанину, и писменом и неписменом, и јунаку и обичном човеку. Тако је остало све до данас, а манастир Драча је само сведок ових дивних песникињиних речи, јер је монашки живот у манастиру настављан из генерације у генерацију. Некада мушки манастир у коме је живео и умро светогорски монах и светитељ, преподобни Јов, манастир Драча доласком игуманије Јелене (Јокић), 1958. године, постаје женски манастир. Вредна игуманија успела је и поред тежких услова за манастирски живот, не само да одржи манастир, него је сабирала и сакупљала сестринство, а унапредила је и манастирску економију.

Игуманије које су дошле после ње, мати Недеља, Февронија, Анастасија и блаженопочивша игуманија мати Пелагија, наставиле су тамо где је мати Јелена стала. Последња игуманија мати Пелагија брижљиво је неговала свој молитвени дар и подвиг, преносећи на млађе сестре оно што је она добила од старијих сестара.

Божијом вољом и дубоким промислом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, у манастир Драчу 2005. године долази млада искушешеница Биљана (Станковић). Поверена на духовно старање мати Пелагији, млада искушеница се од самог почетка учила послушности и молитви. Поред себе је имала мати Пелагију, да је у свему посаветује, да је омолитвени, да пренесе на њу велики дар молитве и литургијског живота. Световна знања која је млада искушеница стекла кроз школовање, била су мала, у односу на огромно духовно знање и монашко искуство које је мати Пелагија имала.

Управо на препоруку мати Пелагије, после три ипо године проведене у искушеништву, Владика Јован монаши младу искушеницу, и даје јој монашко име Јелена. Свакако да је ово била и притајена жеља мати Пелагије, да се име прве игуманије Јелене настави кроз неку од сестара. И заиста Благодат Духа Светога учинила је да нова монахиња Јелена, својом скромношћу и монашким животом буде препозната, и од Духа Светога на предлог Његовог Преосвештенства Владике Јована изабрана, за нову игуманију Драчку 28. јануара, на дан када наша Црква прославља преподобног Павла и преподобног Гаврила Лесновског. Након Свете заупокојене Архијерејске Литургије и четрдесетодневног парастоса мати Пелагији, манастир Драча је добио своју нову игуманију, мати Јелену. У Николајевском храму мати Јелена ће наставити тамо где су стале мудре игуманије Драчке. Наставиће да плеви и окопава духовни виноград, да се брине и стражи над својим сестрама, као што се са пуно љубави и сестринског старања бринула о својој духовној мајци, блаженопочившој игуманији мати Пелагији.

Мати Јелена у свету Биљана Станковић рођена је 30. јуна 1976. Године у Босанској Крупи, од оца Милана и мајке Зорке. У Босанској Крупи завршила је основну школу и средњу гимназију, а Учитељски факултет у Сомбору.

Извор: Епархија шумадијска – јереј Горан Мићић

Монаштво манастира Драча: